Treska tmavá (Pollachius virens, angl. saithe), nazývaná taktiež pollack, žije vo veľkých húfoch predovšetkým vo vodách severného Atlantiku. Vyhovuje jej pobyt na dne aj vo voľnej vode v hĺbke okolo 200 m. Dravá ryba sa živí kôrovcami a malými rybkami, veľmi rýchlo rastie a môže sa dožiť až 25 rokov.

Treska tmavá

Treska tmavá

Pollachius virens


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,7 – 20 kg/ks

Tučnosť: nízka




Znaky

Postavenie plutiev tresky tmavej je podobné ako u tresky obyčajnej a ďalších treskovitých rýb. Má však trochu vypuklejšie brucho a papuľu s výraznou spodnou čeľusťou na hornej časti tmavého ňufáku. Je svetlejšia ako jej príbuzná s bielym mäsom, striebristé telo prechádza na chrbte do hnedozelena, brucho má takmer biele. Dorastá 130 cm pri hmotnosti zhruba 30 kg, na trhu sa však možno najčastejšie stretnúť s exemplármi 70 cm dlhými a vážiacimi 3 – 4 kg.

Využitie

Veľmi aromatické, pevné a chudé mäso je v surovom stave sivočervené a bledne až po tepelnej úprave. Práve pre tmavú farbu mäsa nepatril predtým tento druh tresky k obľúbeným rybám, ale priaznivý pomer kvality k cene a vynález konzervácie pri vysokej teplote jej zaistil popularitu. Chuť mäsa vynikne predovšetkým pri vyprážaní, je možné ho však využiť taktiež na závitky, sekanú, rybací guláš, špízy a do rybích prstov, prípadne na solenie, údenie či konzervovanie.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie tresky

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Tresku môžete filetovat podobne ako morského vlka - pozrite sa, ako na to.