Sleď obyčajný alebo haring (Clupea harengus, angl. atlantic herring) patrí napriek masívnemu rybolovu medzi najpočetnejších obyvateľov svetových morí. Hoci sleď obyčajný atlantský vyzerá na pohľad úplne rovnako ako sleď obyčajný tichomorský, ide o dva rôzne druhy, pretože každý zo sleďov má okrem rozdielneho teritória výskytu taktiež iný počet stavcov a spôsob trenia. Sleď obyčajný atlantský obýva vody severného Atlantiku od Grónska po sever Bretónska, na západnej strane od Kanady po severné štáty USA a vyskytuje sa aj v priľahlom Severnom, Baltskom a Barentsovom mori. Združuje sa v ohromných húfoch, ktoré majú až 4 miliardy jedincov. Deň trávia v blízkosti morského dna, kde sa živia zooplanktónom, v noci sa potom približujú k hladine. Slede a ich ikry sú dôležitou súčasťou potravy väčších rýb.

Sleď obyčajný

Sleď obyčajný

Clupea harengus


Sezónnosť: apríl – september

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 4 – 6 ks/kg

Tučnosť: vysoká



Znaky

Sleď obyčajný je najväčším zástupcom čeľade sleďovitých – dorastá do dĺžky až 45 cm, ale najčastejšie je možné stretnúť sa s exemplármi dlhými 30 cm. Dožíva sa až 25 rokov. Má dlhšie úzke telo, krátku chrbtovú plutvu a hladké žiabrové kryty bez kostnatých hrán. Tmavomodrý chrbát prechádza do svetlých, trblietajúcich sa bokov, ktoré sa pod vodou lesknú rôznymi farebnými odtieňmi. Po ulovení má sleď skôr nevýrazné sfarbenie. Obzvlášť tučný a delikátny býva od začiatku marca do konca apríla, kedy nastáva obdobie trenia.

Využitie

Slede sa hodia na marinovanie, smaženie v panvici alebo grilovanie na rošte či drôtenom koši, pretože pri obracaní majú tendenciu rozpadať sa. Ako matjesy sa označujú surové slede bez vyvinutých ikier či mliečia naložené do slaného konzervačného roztoku, ktorý môže byť podľa lokálnych zvyklostí obohatený napríklad vínnym octom, vínom alebo bylinkami. „Plné“ slede – dospelé ryby s vyvinutými ikrami a mliečím pred trením – sa údia či nasáľajú ako slanečky. Vyprázdnené slede po trení sa najčastejšie marinujú alebo podávajú ako zavináče.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie sleďa

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Sleďa môžete filetovat podobne ako morského vlka - pozrite sa, ako na to.