Skorpéna obyčajná (Scorpaena scrofa, angl. scorpionfish) sa vyskytuje 20 až 200 m hlboko nad skalnatým či kamenitým morským dnom. Žije v Atlantickom oceáne v oblasti od Britských ostrovov po Kapverdy a Azory, nájsť ju je možné tiež v blízkosti Senegalu a v Stredozemnom mori. Počas dňa leží táto dravá ryba na dne, na lov menších rýb, kôrovcov a mäkkýšov sa vydáva za súmraku a v noci. Nepatrí k vytrvalým plavcom, na korisť číha a napadá ju zblízka. Obdobie trenia prebieha od konca jari po celé leto. Samičky kladú chumáče ikier na morské dno, kde ich samce oplodnia. Ropušnice sa lovia na dlhé vlasce alebo do vlečných sietí.

Skorpéna obyčajná

Skorpéna obyčajná

Scorpaena scrofa


Sezónnosť: nie

Pôvod: Stredozemné more

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,3 – 2 kg/ks

Tučnosť: stredná



Znaky

Ryby z čeľade skorpénovitých si z dôvodu podoby s čínskymi drakmi a mohutnej hlavy s množstvom malých výrastkov vyslúžili názov „dračie hlavy“. Oválne sploštené telo s postrannou čiarou tvorenou asi 40 veľkými šupinami meria na dĺžku 30 – 50 cm. Dosahuje hmotnosť okolo 3 kg, bežné exempláre na trhu vážia zhruba 2,5 kg. V prednej časti výraznej chrbtovej plutvy, ktorú ryba v prípade nebezpečenstva vztýči, sa nachádza 12 veľkých tvrdých plutvových lúčov skrývajúcich jedové žľazy. Zadná časť sa skladá z mäkkých lúčov, ritná plutva obsahuje oba druhy. Veľmi výrazné sú aj prsné plutvy. Sfarbenie tela sa líši podľa miesta výskytu, väčšina exemplárov je  červenohnedá s mramorovaním tvoreným svetlými a tmavými škvrnami a s čiernou škvrnou uprostred chrbtovej plutvy.

Využitie

Ryba sa často predáva bez jedovatej plutvy, inak jej odstránenie vyžaduje mimoriadnu opatrnosť. Kontakt s jedom spôsobuje veľmi bolestivé a dlhodobé opuchy, stretnutie so živou rybou je nebezpečné najmä pre potápačov. Prípadné zvyšky jedu zneškodní tepelná úprava. Menšie ryby sú chutnejšie a ich pevné biele mäso je väčšinou v predaji v čerstvom stave. Bez mäsa z ropušnice sa nezaobíde francúzska rybacia polievka bouillabaisse ani iné rybacie polievky. Ropušnica vynikne v rôznych stredomorských receptoch, je možné ju pripravovať vcelku aj ako filety. Najlepšie jej svedčí šetrné dusenie, dá sa však taktiež zvoľna piecť vcelku a grilovať. Červeno sfarbenú tuhú kožu je potrebné pred konzumáciou odstrániť.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V MAKRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie ropušnice

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Ropušnice môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.