Sardinky európske (Sardina pilchardus, angl. sardine) sú príbuzné sleďov. Vyskytujú sa od južných častí Severného mora cez Stredozemné a Čierne more až k atlantickému pobrežiu Maroka. Sardinky sa pohybujú v rozsiahlych húfoch pri pobreží a živia sa planktónom a ďalšími drobnými živočíchmi. Hlavnými rybárskymi oblasťami sú Portugalsko, Španielsko, Francúzsko a Anglicko. V bretónskom meste Concarneau je sardinkám venovaný jeden z najväčších regionálnych kultúrnych festivalov „Fête des Filets Bleus“ („Festival modrých sietí“ – tie sa totiž používajú na lov sardiniek). Koná sa vždy v auguste už od roku 1902.

Sardinka európska

Sardinka európska

Sardina pilchardus


Sezónnosť: nie

Pôvod: Stredozemné more

Metóda lovu/chovu: kruhové záťahové siete a čerene

Veľkosť: 10 – 34 ks/kg

Tučnosť: vysoká



Znaky

Sardinky môžu vyrásť do dĺžky 25 cm, ale obvykle nedosiahnu 20 cm. Minimálna veľkosť pre lov je 11 cm, čo približne zodpovedá rozmerom ročnej ryby. Časť tela striebristých štíhlych rybiek je posiata tmavými škvrnami, na rozdiel od sleďov majú žiabrové kryty so skostnatenými hranami.

Využitie

Vďaka pevnému mäsu a relatívne vysokému obsahu tuku sú sardinky ideálnymi rybami na grilovanie. Ich jemné kosti sa môžu bez problémov jesť. Šupiny sa odstraňujú nožom smerom od chvosta k hlave. Ryby treba vypitvať, vnútornosti obsahujúce žlčník sú totiž horké. Pred grilovaním je možné sardinky marinovať, prípadne do nich vložiť plátky cesnaku alebo čerstvé bylinky, zaujímavou úpravou je sardinka zabalená do slaniny, prípadne do špenátového listu. Ryby sa dajú grilovať taktiež v alobale, grilovacom košíku alebo na špíze. Rošt by mal byť nad ohniskom trochu vyššie než pri grilovaní mäsa. Úprava je rýchla, stačia tri minúty z každej strany. Sardinky sú hotové, keď ich mäso rovnomerne zbelie a stratí pôvodnú priehľadnosť. Ak zostane na grile príliš dlho, vysuší sa a rozpadne. Sardinky sa hodia taktiež na smaženie a hojne sa využívajú v konzervárenskom priemysle.


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie sardinky

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Sardinku môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.