Drobné sardely (Engraulis encrasicolus, angl. anchovy) známe taktiež pod názvom sardely sú rozšírené v oblasti siahajúcej od Severného mora až po pobrežie Maroka a vyskytujú sa taktiež v Stredozemnom a Čiernom mori. Významné postavenie majú najmä v tureckej kuchyni, kde sa využívajú na prípravu celého radu rybích pokrmov, obľúbené sú však aj v mnohých ďalších krajinách, Českú republiku nevynímajúc.

Sardela európska

Sardela európska

Engraulis encrasicolus


Sezónnosť: nie

Pôvod: Stredozemné more

Metóda lovu/chovu: kruhové záťahové siete a čerene

Veľkosť: 30 – 60 g/ks

Tučnosť: vysoká


Znaky

Sardely sú veľmi malé ryby – dorastajú maximálne do dĺžky 21 cm, priemerná veľkosť sa pohybuje okolo 15 cm. Majú úzke štíhle telo s tmavým chrbtom, boky sú pozdĺžne pokryté charakteristickými striebristými šupinami. Žijú vo veľkých húfoch a lovia sa na otvorenom mori pomocou veľkých voľne plávajúcich alebo zaťahovacích sietí.

Využitie

Sardely majú vo svete gastronómie široké uplatnenie. Obstoja ako samostatný rybí chod – najčastejšie sa podávajú smažené (pražené) a grilované, a to buď naprírodno, alebo obalené v múke, lupienkoch či cestíčku. Konzumujú sa celé vrátane kostí. Okrem toho sa vo forme drobných filiet nakladajú do soli – v tejto podobe sa používajú ako dochucovadlo napríklad do omáčok na cestoviny, zemiakových pokrmov, slaných koláčov, dipov, pikantných majonéz do sendvičov či šalátových zálievok – chýbať nesmú napríklad v šaláte Caesar. K dispozícii sú aj v sušenej podobe, u nás sú známe taktiež v podobe tzv. sardelových očiek, ktoré sú obľúbenou surovinou pri príprave chuťoviek.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie sardely

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Sardely môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.