Ploskozubec modropruhovaný (Scarus ghobban, angl. bluebarred parrotfish) z čeľade ploskozubcovitých zaujme na prvý pohľad originálnym sfarbením a špecifickým tvarom hlavy. Pestrofarebné šupiny sú typické aj pre ďalšieho zástupcu tejto početnej rybej rodiny obsahujúcej takmer 100 druhov, rovnako ako špecifický tvar zubov, vďaka ktorým si ploskozubce vyslúžili priezvisko papagájovité ryby. Ploskozubec modropruhovaný sa vyskytuje predovšetkým v tropických moriach, a to v oblasti siahajúcej od Červeného mora cez Indický oceán až po stredoamerické pobrežie Tichého oceánu.

Ploskozubec modropruhovaný

Ploskozubec modropruhovaný

Scarus ghobban


Sezónnosť: nie

Pôvod: Indický oceán

Metóda lovu/chovu: háčiky a šnúry

Veľkosť: 0,5 - 5 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Ploskozubec modropruhovaný sa vyznačuje žltým až svetlooranžovým sfarbením šupín, ktoré zdobia prerušované modré pruhy. Dominantným znakom sú zrastené tvrdé zuby pripomínajúce zobák papagája, ktorými oškrabuje z korálových útesov drobné živočíchy a riasy. Dorastá až do dĺžky 90 cm a hmotnosti 20 kg, na trh sa dostávajú aj menšie kusy okolo 50 cm. Samce ploskozubca sa zdržujú v plytkých vodách, samice dávajú prednosť hĺbkam okolo 35 m.

Využitie

Exotická ryba poskytuje znamenité, jemné a vláčne biele mäso, ktoré vzdialene pripomína kuracie. Je vhodné na všetky druhy kulinárskych úprav, a uspokojí tak náročných gurmánov, ako opatrnejších konzumentov, ktorí z ponuky rýb uprednostňujú druhy s jemnejšou chuťou. Skvelo sa hodí na smaženie, grilovanie a pečenie, menšie kusy sa dajú pozvoľna dusiť či využiť na prípravu rybacej polievky. Pri kombinovaní chutí je možné pracovať s ingredienciami, ktoré tradične dopĺňajú biele ryby – soľ, čierne či biele mleté korenie, maslo, kmín, citrónová šťava a čerstvé bylinky ako petržlen, pažítka, tymian, šalvia či saturejka. Vzhľadom na oblasti svojho výskytu sa ploskozubec bežne používa aj na prípravu exotických a orientálnych pokrmov a dobre ladí taktiež s výraznejšími surovinami, ako je čili, zázvor, cesnak, karí alebo kokosové mlieko.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie ploskozubce

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Ploskozubce môžete filetovat podobne ako morského vlka - pozrite sa, ako na to.