Platesa obyčajná alebo európska (Pleuronectes platessa, angl. plaice) sa radí k najobľúbenejším a najvýznamnejším morským rybám. Vyskytuje sa v Severnom, Baltskom, Stredozemnom a Čiernom mori a taktiež v Atlantickom oceáne, v ktorého severných častiach sa loví predovšetkým. Na lov sa používajú vlečné siete. Ryba sa zdržuje v chladných vodách s vysokým obsahom soli, najčastejšie v hĺbke 10 – 200 metrov, v niektorých lokalitách až 400 metrov pod hladinou. Rovnako ako ostatné platesy sa dokonale prispôsobí prostrediu, v ktorom žije, a je majstrom v maskovaní. Cez deň nenápadne leží na morskom dne sčasti zahrabaná v piesku, v noci sa vydáva na lov kreviet, krabov a ďalších malých kôrovcov.

Platesa obyčajná

Platesa obyčajná

Pleuronectes platessa


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,1 - 2 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Základným znakom všetkých platies je široké sploštené telo. Ich larvy vyzerajú rovnako ako larvy iných rýb, po dosiahnutí určitej veľkosti sa však začnú meniť. Postupne sa prispôsobujú životu na morskom dne – oči a časti lebky sa presunú na hornú stranu a platesy plávajú nie chrbtom nahor ako väčšina ostatných rýb, ale „slepou“ stranou obrátenou ku dnu. Práve podľa umiestnenia očí sa rozdeľujú na ľavooké a pravooké – väčšina druhov patrí do skupiny pravookých a medzi ne sa radí aj platesa veľká. Má oválny tvar tela a dosahuje dĺžku 25 – 50 cm a priemernú hmotnosť okolo 2 kg, maximum je 7 kg. Hladká koža je pokrytá drobnými zaoblenými šupinami. Očná strana je sfarbená dohneda s červenkastými bodkami, uprostred hlavovej časti sa nachádza 4 – 7 dermálnych kostí. Spodná strana je biela, miestami pokrytá tmavými škvrnami.

Využitie

Platesa patrí medzi najchutnejšie morské ryby – poskytujú jemné chudé mäso bohaté na bielkoviny a jód. Za mimoriadnu lahôdku sú považované exempláre ulovené počas jarnej sezóny (v máji), ktoré sa vyznačujú výnimočne jemnou vynikajúcou chuťou. Platesu veľkú je možné osmažiť na panvici, upiecť v rúre alebo na grile, je možné ju taktiež pripraviť v pare či uvariť v ochutenom vývare. Čerstvosť pri nákupe spoznáte lepšie podľa tmavšej očnej strany.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie platesy

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Naši rybári Vám predvedú ako rybu najlepšie naporcovať.