Platesa malohlavá (Microstomus kitt, angl. lemon sole), na jedálnych lístkoch označovaná ako pravý morský jazyk, je ďalšia vynikajúca ryba zo širokej čeľade Pleuronectidae. Vyskytuje sa 10 – 200 m hlboko od Bieleho mora po Biskajský záliv, v blízkosti Islandu a v Severnom mori. Najčastejšie sa pohybuje v oblastiach so skalnatým povrchom dna, koncom roka sa približuje k pobrežiu.

Platesa malohlavá

Platesa malohlavá

Microstomus kitt


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,1 - 2 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Od ostatných platies sa odlišuje hnedočerveným sfarbením s hojnými svetlými, temne oranžovými aj tmavými škvrnami a úplne hladkou slizkou kožou, spodná strana ryby je biela. Na oválnom tele s dlhou chrbtovou aj ritnou plutvou má priamu postrannú čiaru. Hlava aj tlama sú v pomere k telu veľmi drobné. Spoločným a špecifickým rysom celého radu sú oči umiestnené na jednej strane tela, platesa červená patrí, ako väčšina jej príbuzných, do skupiny pravookých. Živí sa predovšetkým bezstavovcami, kôrovcami, mäkkýšmi a menšími hlavonožcami. Priemerné exempláre určené na predaj merajú okolo 30 cm a vážia 400 g, pri dožití maximálneho veku 17 rokov však môžu dorásť až do 70 cm s hmotnosťou 1,5 kg.

Využitie

Platesa červená poskytuje jemné, chudé a veľmi krehké mäso, ktoré je možné využiť na všetky typy kuchynských úprav. Hojne využívanou ingredienciou je maslo v rôznych podobách – na smaženie pri nízkej teplote, ako bylinkové maslo podávané ku grilovaným filetám alebo vo forme jemnej omáčky. Platesa červená sa hodí taktiež na pošírovanie a varenie vo vákuu metódou sous-vide, vďaka čomu si zachová všetky svoje chuťové prednosti a zostane veľmi jemná a vláčna. Obľúbená je taktiež smažená v cestíčku alebo v trojobale a podávaná s najrôznejšími dipmi na báze zeleniny, jogurtu alebo kyslej smotany.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie platesy

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Naši rybári Vám predvedú ako rybu najlepšie naporcovať.