Parmice červené (Mullus barbatus, angl. red mullet) sú považované za najchutnejšie príslušníčky čeľade parmicovitých. Boli značne populárne už v starovekom Ríme. Rimania ich mali často na stole, ale taktiež ich chovali ako okrasné ryby v rybníkoch. Dokonca ich učili reagovať na majiteľov hlas alebo priplávať po zazvonení zvončeka. Tieto ryby žijú, okrem iného, v Atlantickom oceáne a Čiernom mori. Veľká loviská sa nachádzajú v mori Stredozemnom – len tam sa ich každoročne uloví 40 000 ton. Plávajú v malých húfoch na morskom dne blízko pobrežia, kde lovia malé kôrovce a mäkkýše.

Parmica červená

Parmica červená

Mullus barbatus


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,08 - 0,1 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Parmice červené spravidla merajú necelých 20 cm, ale môžu byť až o 10 cm väčšie. Majú štíhle telo so striebristými šupinami, červenou kožou, dve oddelené krátke chrbtové plutvy a rozoklanú plutvu chvostovú. Na spodnej čeľusti hranatej hlavy sa nachádzajú charakteristické kosákovité lícne fúzy, ktoré parmice využívajú pri hľadaní potravy.

Využitie

Vďaka pevnému mäsu a relatívne vysokému obsahu tuku sú parmice červené ideálnymi rybami na grilovanie a ich mäso je možné konzumovať aj s jemnými kosťami. Malé exempláre majú jemnejšiu chuť než veľké kusy a šupín sa zbavujú spravidla hneď po výlove. Grilovať sa môžu v alobale, grilovacom košíku alebo na špíze. Rošt by mal byť nad ohniskom trochu vyššie než pri grilovaní mäsa. Parmice potrebujú asi päťminútovú tepelnú úpravu z každej strany, pokým ich mäso nezíska bledoružovú farbu a nestratí pôvodnú priehľadnosť, pri dlhšom pobyte na grile sa však vysuší a rozpadne. Parmice je možné taktiež marinovať, naplniť alebo obaliť do slaniny či špenátového listu. Hodia sa aj na smaženie, varenie v pare a dusenie.


Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie parmice

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Sultánku môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.