Morský vlk zvaný taktiež morčiak európsky, prípadne chutný (Dicentrachus labrax, angl. Seabass) obýva pobrežné vody Stredozemného mora, vyskytuje sa zároveň v Čiernom mori a v severovýchodnom Atlantiku zhruba od Nórska po Senegal. Morské vlky menia miesto pobytu podľa sezóny – v zime najčastejšie žijú vo vodách s hĺbkou do 100 m, v lete potom v pobrežných lagúnach a ústiach riek aj hlbšie v riekach. Mladé morské vlky väčšinou migrujú v húfoch, dospelé sú skôr samotárskejšie.

Nenásytní dravci sa živia menšími rybkami žijúcimi v húfoch, mäkkýšmi a drobnými kôrovcami. Lovia sa do vlečných a voľne plávajúcich sietí, ale taktiež na udicu. V súčasnosti podiel lovených morských vlkov na trhu zľahka presahuje 10 %, zvyšné pochádzajú z akvakultúry. Morský vlk sa stal prvou rybou iného než losovitého druhu, ktorá sa v Európe dočkala umelého odchovu. K najväčším svetovým producentom patrí Grécko, Turecko, Taliansko, Španielsko, Chorvátsko a Egypt.

Morský vlk

Morský vlk

Dicentrarchus labrax


Sezónnosť: nie

Pôvod: Grécko, Chorvátsko

Metóda lovu/chovu: chov

Veľkosť: 0,5 - 5 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Morský vlk dorastá do dĺžky 80, maximálne 100 cm a hmotnosti do 10 kg, v predaji však sú najčastejšie exempláre zhruba 40 cm veľké vážiace okolo 1,5 kg (voľne lovené), respektíve 30 cm s hmotnosťou okolo 500 g (z akvakultúry). Túto vynikajúcu konzumnú rybu je možné od ostatných jednoducho odlíšiť podľa čiernej škvrny na žiabrach, rozdelenej chrbtovej plutvy s ostňami v prednej časti a lesklej striebristej kože s malými šupinami (na bruchu trochu svetlejšie). Voľne žijúce morské vlky majú tmavšiu kožu, pevnejšie mäso s výraznejšou vôňou aj chuťou mora a od rýb pochádzajúcich z umelého chovu sa odlišujú taktiež vyššou cenou.

Využitie

Pevné biele mäso s jemnou chuťou má málo kostí aj kalórií (97 kcal/100 g), obsahuje však množstvo proteínov, selénu, vitamínu B6, horčíka a fosforu. K dispozícii je po celý rok (hlavná sezóna trvá od marca do decembra), ale rovnako ako iné morské ryby býva najchutnejší v zime. Zvlášť šetrnou prípravou je pečenie ryby so šupinami v soľnej kôrke –  žiar totiž nepôsobí priamo na mäso, v ktorom zostane všetka šťava. Klasikou je grilovanie morského vlka marinovaného v oleji, veľmi jednoduché je dusenie celej ryby v rúre vo vývare s trochou bieleho vína. Zachová sa tak jedinečná rybia aróma a chuť jemného bieleho mäsa sa plne rozvinie. Vždy je nutné koreniť s mierou, aby sa neprehlušila jedinečná chuť a vôňa mäsa.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Recept

Ukážeme vám, ako pripraviť morského vlka v slanej kruste tak, aby bol chutný, a zároveň zaujímavý na pohľad. 

Filetovanie vlka

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Naši rybári Vám predvedú ako rybu najlepšie naporcovať.