Makrela obyčajná (Scomber scombrus, angl. atlantic mackerel) má domov vo vodách severovýchodného Atlantiku. Vyskytuje sa od Nórska po Maroko a v Stredozemnom aj Čiernom mori. Rovnako ako jej príbuzní z čeľade makrelovitých, má rada otvorené more, ktoré brázdi vo veľkých húfoch. Nemá vyvinutý plynový mechúr, takže sa nemôže voľne vznášať a musí sa neustále pohybovať. Je veľmi rýchla a dokáže prekonávať dlhé vzdialenosti. Má rada teplejšiu vodu, zimu preto prečkáva vo väčších hĺbkach, po zvyšok roka prebýva kúsok pod hladinou. Začiatkom leta prichádza obdobie trenia, kedy sa vydáva bližšie k pobrežiu. Patrí medzi dravé ryby, živí sa živočíšnym planktónom, šprotmi a malými rybami, potravu loví drobnými zúbkami.

Makrela obyčajná

Makrela obyčajná

Scomber scombrus

Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: kruhové záťahové siete a čerene

Veľkosť: 150 - 500 g / ks

Tučnosť: vysoká


Znaky

Makrela obyčajná je charakteristická dlhým a nízkym tvarom tela, pretiahnutou hlavou s veľkými očami a nepravidelnými tmavými pruhmi na svetlom, modrozelenom tele. Má malé plutvy – dve chrbtové a jednu ritnú. Môže dorast dĺžky až 50 cm, ale do predaja sa najčastejšie dostávajú ryby dlhé zhruba 30 cm.

Využitie

Hnedasté mäso makrely obyčajnej má jemnú konzistenciu, výraznú chuť a väčšinou je veľmi šťavnaté. Obsahuje veľké množstvo vitamínu B12 a omega-3 mastných kyselín. Makrela býva veľmi tučná – obsah tuku sa mení v závislosti od ročného obdobia, maximum dosahuje na jeseň. Z toho dôvodu sa výborne hodí na grilovanie a údenie, skvelo chutí aj pečená alebo dusená v rúre. Makrela sa využíva taktiež na prípravu sushi a sashimi, nie však surová, ale marinovaná v soli a octe – takto upravená makrela sa nazýva shime saba.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie makrely

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Makrelu môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.