Halibut grónsky (Reinhardtius hippoglossoides, angl. greenland halibut), nazývaný taktiež platesa čierna, patrí k najchutnejším a najvýživnejším morským rybám. Žije v severných častiach Tichého a Atlantického oceánu (od Anglicka k severozápadnému Nórsku, Islandu a južnému Grónsku). Dáva prednosť hĺbke 500 – 1000 m, ale vyskytuje sa bežne v hlbinách od 200 do 2000 m. Táto dravá ryba sa živí krevetami, kalmarmi a menšími rybami a najčastejšie sa loví pomocou dlhých vlascov. Hlavná sezóna lovu začína začiatkom mája, kedy je mäso platies najchutnejšie, a trvá do konca septembra.

Halibut grónsky

Halibut grónsky

Reinhardtius hippoglossoides

Sezónnosť: nie

Pôvod: SZ Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečnej siete

Veľkosť: 1 - 45 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Halibut grónsky patrí k pravookým platesám, oko však má na hornom okraji hlavy. Veľký ústny otvor s ostrými zubami prezrádza predátora. Obojstranne tmavošedé až čierne telo s trochu svetlejšou spodnou slepou stranou zdobí rovná postranná čiara. Dorastá maximálne do dĺžky 1,2 m a hmotnosti okolo 45 kg, bežné exempláre však dosahujú 80 – 100 cm a 11 – 25 kg.

Využitie

Mäso halibuta obsahuje väčšie množstvo tuku a veľa omega-3 mastných kyslín. Výborne sa hodí na pečenie, dusenie, grilovanie a smaženie. Vynikajúcou chuťou prekvapí taktiež v údenej podobe, v surovom stave sa objavuje v sushi. I keď veľmi dobre prijíma marinádu, nie je vhodné – podobne ako u iných rýb s bielym mäsom – prebiť jemnú chuť mäsa výrazným korením.


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie halibuta

Naučte sa filetovať ryby podľa nášho návodu. Halibuta môžete filetovať podobne ako platesu – pozrite sa, ako na to.