Ryby a plody mora

Čerstvé ryby a morské plody v METRO

Spoločnosť METRO ponúka denne vo svojich predajniach viac než 40 druhov čerstvých rýb a morských plodov. Sortiment je čiastočne podmienený sezónou, počasím, aktuálnym celosvetovým dopytom a ďalšími faktormi, ale vždy sa snažíme, aby sme splnili všetky požiadavky našich zákazníkov. 80 % ponuky tvoria morské ryby, 11 % sladkovodné, 6 % mäkkýše a 3 % hlavonožce. Špeciálna rybia platforma v Čechách má taktiež vivárium pre živé homáre.


Vyberte si z našej bohatej ponuky




Informácie o rybách v METRO


Prečo ryby a morské plody z METRO?

  • Distribučné centrum čerstvých rýb

    Čerstvé ryby z Nórska, Francúzska, Grécka, Talianska, Holandska aj Českej republiky sa dovážajú priebežne niekoľkokrát týždenne. Skúsení inšpektori kontrolujú tovar priamo podľa stanovených štandardov kvality a najnovších poznatkov z logistiky s riadenou teplotou. U nášho partnera, na platforme HOPI prebieha aj odborné spracovanie. Čerstvé ryby sa pitvú, porciujú, filetujú a súčasťou platformy je taktiež vivárium pre živé homáre.

  • Služba pick-up

    Zavolajte na oddelenie rýb vo vašom veľkoobchodnom stredisku METRO a my vám dostupné ryby pripravíme na vyzdvihnutie do 3 hodín od objednania. Nemusíte čakať. Kontakt na oddelenie rýb nájdete na tejto stránke v sekcii „Kde kúpiť čerstvé ryby a morské plody“.

  • Rozvoz rýb do reštaurácií v Prahe

    Naši zákazníci si môžu objednať priamu dodávku čerstvých rýb do svojich pražských reštaurácií. Minimálna výška objednávky je 5 000 Kč. Express Delivery prebieha z METRO rybej platformy v Čechách a je k dispozícii od pondelka do piatka – objednávky sa prijímajú 24 hodín vopred. Spoločnosť METRO spĺňa prísne hygienické normy, vďaka ktorým môže zaručiť stopercentnú čerstvosť a kvalitu rozvážaného tovaru. V prípade záujmu o túto službu nás kontaktujte na e-mailovej adrese bernard.schaut@makro.cz.

Opýtajte sa našich odborníkov

V rybárňach METRO vám naši predajcovia radi poradia s výberom rýb a morských plodov, odporučia vhodnú kuchynskú úpravu a poskytnú mnoho ďalších informácií. Ak dávate prednosť určitému druhu rýb, môžete požiadať obsluhu o aktuálne informácie o ich pôvode a dostupnosti. Naši skúsení odborníci vám taktiež radi pomôžu s úpravou rýb pri gastronomických akciách pre vašich zákazníkov.



Čerstvé ryby a morské plody v akcii

Akciový tovar

Sortiment rýb, dostupnosť a cena

Sortiment

Čerstvé ryby v METRO

Prečo je losos v METRO výnimočný?

Ryby v METRO


Hygiena a predpisy HACCP v sortimente čerstvých rýb

Bezchybná kvalita vďaka bezchybným výrobným podmienkam: Takmer žiadna potravina nie je citlivejšia než čerstvá ryba. To je dôvod, prečo téma hygieny zaujíma v spoločnosti METRO Cash & Carry mimoriadne vysokú prioritu. Znalosti nadobudnuté v priebehu rokov odovzdávame radi svojim zákazníkom.

Koncept „HACCP“ pomenováva zákonné ustanovenia s cieľom zaistiť hygienu a bezpečnosť potravín: „Hazard Analysis of Critical Points“, popr. „systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov“.

Haccp

METRO informuje: Čo je potrebné vedieť o dodržiavaní hygieny

Spoločnosť METRO Cash & Carry zostavila podrobný informačný materiál na tému HACCP, aby bolo pre zákazníkov dodržiavanie predpisov čo možno najjednoduchšie. K dispozícii je taktiež široká škála užitočných produktov na dodržiavanie hygienických štandardov, tak aby napr. ryba dorazila k zákazníkovi bez problémov aj v sushi kvalite.

Pre transport a ďalšie spracovanie čerstvých rýb je nenahraditeľná trvale nízka teplota maximálne 2 °C. Spoločnosť METRO Cash & Carry preto spolupracuje s vybranými logistickými podnikmi a v roku 2014 otvorila nové vysoko moderné logistické centrum pre ryby.

Viac o HACCP
Kontrola čerstvých ryb

NEBOJTE SA MRAZENÝCH RÝB

Čerstvé alebo chladené produkty sú pri výbere potravín bezpochyby najlepšou voľbou. Mrazenie im však pri správnom vykonaní nemusí ublížiť, ale predĺži trvanlivosť, ktorá je predovšetkým v prípade rýb a morských plodov pomerne krátka.

Ochranná glazúra

Glazúrovanie je technologický proces, ktorý má za úlohu rybu ochrániť pred vysušením, mrazovým spálením a taktiež pred oxidáciou tukov. Pri glazovaní sa rybie mäso skropí len tenkou vrstvou vody, ktorá po zmrznutí vytvorí ochranný film. Ten je dobre viditeľný voľným okom ako hladká a lesklá vrstva na povrchu. Jej hrúbka nie je právnymi predpismi limitovaná, ak je však obsah vody použitej na glazúrovanie nižší ako 5 %, potom je možné očakávať výbornú kvalitu rybieho mäsa. Dobrá kvalita je zaručená aj pri obsahu 5 – 10 % glazúry. Pri použití viac ako 10 % glazúry nebude už kvalita produktu veľmi dobrá a odrazí sa to aj na nízkej cene. Pri glazúrovaní výrobkov sa obvykle nepoužívajú žiadne aditíva, okrem antioxidantov, napr. kyseliny askorbovej.

Krehčenie rybieho mäsa

Aby bola mrazená ryba alebo výrobky z nej lacnejšie, využívajú niektorí výrobcovia tzv. krehčenie mäsa pomocou vody a aditív. Ide o iný technologický postup než v prípade glazúrovania a s úplne iným kvalitatívnym výsledkom. Voda sa pomocou polyfosfátov, kyseliny citrónovej, jedlej sódy alebo soli pridáva „dovnútra“ výrobku, čo má za následok iba zvýšenie hmotnosti produktu. Od takého produktu nie je možné očakávať dobrú kvalitu, keďže pri kuchynskej úprave môže byť množstvo uvoľnenej vody až polovica z celkovej hmotnosti. O prítomnosti prídavných látok, pridanej vody alebo o prítomnosti glazúry sa spotrebiteľ vždy dozvie z údajov na obale. Akékoľvek ošetrenie produktu aj prítomnosť aditív sa musí na obale deklarovať.

Ako správne rozmraziť zmrazenú rybu?

Pre zachovanie kvality a chuti je dôležité aj správne rozmrazenie. Ideálne je filetu iba umyť studenou vodou, čím sa ryba zbaví glazúry, a ihneď rybu tepelne spracovať. Vďaka tomu nedôjde k uvoľneniu viazanej vody, ktorá by spoločne s chuťovými a výživnými látkami vytiekla von z mäsa a nám potom na tanieri nezostala blativá hmota bez chuti a zápachu.

Tu môžete nakúpiť čerstvé ryby a morské plody