Srnce žijú takmer vo všetkých štátoch Európy. Vyberajú si predovšetkým miesta, ktoré ponúkajú pestrú potravu a husté krovité porasty pozdĺž lesov, vyskytujú sa však aj v poľnohospodárskych oblastiach. Vo voľnej prírode v súčasnosti nemá srnec prirodzeného nepriateľa, čo viedlo k zvýšeniu stavu a následne k intenzívnemu lovu. Srnčie mäso na slovenskom trhu preto pochádza vo väčšine prípadov z českých revírov, okrem toho sa aj exportuje. Lovná sezóna srncov začína v polovici mája a trvá do konca septembra, srny a mláďatá sa smú loviť len od septembra do decembra. Srnčia zver poskytuje tmavé, chudé a jemne vláknité mäso, ktoré sa v kuchyni uplatní na mnoho spôsobov. Hodí sa na prípravu minútok, na pečenie, dusenie, rolády, paštéty a zverinové guláše alebo ragú.


Tipy z nášho sortimentu

  • Srnčie stehno

    Srncie stehno

    Vákuovo balené mäso pochádza len zo českých revírov. Môže sa piecť alebo dusiť a je vhodné aj na minútkovú úpravu.

  • Srnčí chrbát s kosťou/bez kosti

    Srnci chrbat

    Najušľachtilejšia časť srnčieho mäsa sa hodí na pečenie vcelku aj na prípravu grilovaných kotliet s kosťou.


Viac o srnčom mäse

  • Srnčie na pečenie

    Najčastejšie sa pečie vcelku chrbát s kosťou, a to v úprave „na smotane”. Výborne chutí aj pečienka zo stehna, ktorú môžete deň vopred naložiť do zmesi vína, korenia a koreňovej zeleniny.

  • Srnčie na minútky

    Krehké medailóniky pripravíte z vykosteného srnčieho chrbta, na steaky sa hodí aj horný a dolný šál zo stehna. Podávať ich môžete s omáčkou z červeného vína, čierneho korenia alebo brusníc.

  • Srnčie na dusenie

    Pri príprave zverinových gulášov a jemných ragú sa najlepšie uplatní srnčie plece, hruď alebo bok. Na pomalé dusenie vcelku sa hodí stehno bez zadného kolena a panvové kosti.

Záruka kvalitného mäsa

Zdrojom zveriny z Nového Zélandu a Českej republiky, ktoré má METRO v ponuke, je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej nezávadnosti. Spracovanie ulovených kusov podlieha prísnym normám a mäso vždy prehliadne zaškolená osoba – člen poľovníckeho združenia. Ak je zviera v poriadku, poľovník vyplní prehlásenie, bez ktorého sa mäso nesmie predávať.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Bravčová krkovička

    Bravcova krkovicka

    Vďaka vyššiemu obsahu tuku zostáva prerastená krkovička po tepelnej úprave šťavnatá a aromatická.

  • Kurča

    Kurca

    Za popularitou kurčiat stojí výborná chuť, ľahká dostupnosť a nevídane široký kulinársky potenciál.