Bažant obyčajný je najrozšírenejším druhom pernatej zveri. Pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe sa vyskytuje po celom svete. Žije v nížinách, na lúkach, na poliach a v poľnohospodárskych oblastiach, kde sa živí semenami, plodmi, hmyzom a larvami. Dospelé bažanty dosahujú dĺžku okolo 90 cm, bažantice asi 60 cm. Ich hmotnosť sa pohybuje podľa veku a pohlavia od 0,5 do 1,5 kg. Mäso bažantov je hrubé, vláknité, má nízky podiel tuku a obsahuje rad zdraviu prospešných látok – vitamíny skupiny B a tiež minerálne látky ako vápnik, železo, horčík a mangán. Voľne žijúce bažanty (samce) sa lovia od polovice októbra do konca decembra, bažanty a bažantice chované v bažantniciach až do konca januára.

Tipy z nášho sortimentu

  • Bažantie prsia (mrazené)

    Bazantie prsia mrazene

    Vykostené prsia bez kože poskytujú jemné a chudé mäso. Môžu sa piecť alebo grilovať, výborne chutia v kombinácii s ovocnými omáčkami.

  • Celý bažant (mrazený)

    Cely bazant mrazeny

    Vákuovo balený bažant pochádza z tuzemských revírov alebo škótskych farmových chovov. Hodí sa na pečenie a dusenie, pričom skelet možno využiť na polievku.


Viac o bažantovi

  • Kombinácia chutí

    Bažantie mäso dobre doplní borievka, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, tymián a rozmarín. Výborne chutí aj dusené na červenom víne, na hubách, so zeleninou alebo jablkami.

  • Pečenie vcelku

    Mladé bažanty sa pečú vcelku na víne, na divoko alebo plnené plnkou. Pred pečením je vhodné obaliť mäso plátkami slaniny, aby sa nevysušilo, staršie kusy je navyše potrebné predvariť.

  • Stehná a prsia

    Najchutnejšie mäso poskytujú stehná a prsia, ktoré sa hodia na pečenie, dusenie, konfitovanie, pošírovanie alebo údenie a skvele sa uplatnia aj v paštétach a terinách.

Záruka kvalitného mäsa

Zdrojom zveriny z Nového Zélandu a Českej republiky, ktoré má METRO v ponuke, je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovená zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej nezávadnosti. Spracovanie ulovených kusov podlieha prísnym normám a mäso vždy prehliadne zaškolená osoba – člen poľovníckeho združenia. Ak je zviera v poriadku, poľovník vyplní prehlásenie, bez ktorého sa mäso nesmie predávať.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Srnčie mäso

    Srncie

    Srnčie mäso má jemnú chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa s chuťou zveriny ešte len zoznamujú.

  • Bravčové karé

    Bravcove kare

    Chudé a krehké mäso z karé sa výborne hodí na minútkovú úpravu.

  • Bravčové pliecko

    Bravcove pliecko

    Bravčové pliecko si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu a je ideálne na prípravu dusených pokrmov.

  • Kurča

    Kurca

    Za popularitou kurčiat stojí výborná chuť, ľahká dostupnosť a nevídane široký kulinársky potenciál.