Zverina má okrem chuťových kvalít aj rad ďalších predností a jej konzumácia je nielen kulinárskym zážitkom, ale aj prínosom pre ľudské zdravie. Divá zver sa živí potravou, ktorú nachádza vo voľnej prírode, vďaka tomu sa jej mäso vyznačuje vysokým obsahom vitamínov skupiny B, minerálnych látok (fosforu, draslíka a horčíka) a stopových prvkov (železa, zinku a selénu). Zverina je málo tučná a ľahko stráviteľná, zajačie, jelenie a srnčie mäso je navyše bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín.

Obľúbené produkty

  • Srnčie mäso

    Srncie

    Srnčie mäso má jemnú chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa s chuťou zveriny ešte len zoznamujú.

  • Diviačie mäso

    Diviacie

    Tmavočervené diviačie mäso je krehké, šťavnaté a výrazne aromatické.

  • Bažant

    Bazant

    Bažanta možno piecť vcelku, pestré možnosti spracovania však ponúkajú aj samotné stehná a prsia.


Viac zveriny v sortimente METRO



Viac o zverine

  • Ako sa člení zverina

    Zverina sa člení na pernatú a srstnatú. Medzi pernatú zver sa radí bažant, jarabica, prepelica, hus divá a kačica divá. Srstnatá zver sa ďalej delí na raticovú (jeleň, srnec, muflón, sviňa divá) a nízku (zajac, divý králik).

    Základné delenie:
    Srstnatá zver
    • Raticová zver
       - Parohatá zver (jeleň, srnec, daniel)
       - Rohatá zver (muflón)
       - Čierna zver (sviňa divá )
    • Nízka zver (zajac, králik divý)
    Pernatá zver (bažant, jarabica, prepelica, hus divá a kačica divá)

  • Farmová zver

    Farmová zver žije v oplotených zverniciach s obmedzeným priestorom na pohyb a dostáva rovnakú starostlivosť ako hospodárske zvieratá – je dokrmovaná, má k dispozícii pitnú vodu a je kontrolovaná veterinárom. Najčastejšie sa týmto spôsobom chovajú jelene, daniele a pernatá zver. Namiesto lovu sa tieto zvieratá prepravujú na porážku a ich mäso sa neoznačuje ako zverina, ale len druhom zvieraťa. Dovážaná zverina v ponuke METRO pochádza z farmových chovov na Novom Zélande, v Škótsku a vo Francúzsku.

  • Lovná zver

    Zver žijúca v revíroch sa voľne pohybuje v lesoch a na poliach, kde však okrem trávy spása aj poľné plodiny a stromčeky, čím spôsobuje škody. Z toho dôvodu je nutné udržovať taký počet zveri, ktorý nenaruší rovnováhu v hospodárení poľovníkov a lesníkov. Zver sa loví na jeseň, a to výhradne v určenom období a priestore a povoleným poľovníckym spôsobom. Zverina z Nového Zélandu a Českej republiky, ktorú nájdete v sortimente METRO, pochádza vždy z lovenej zveri.

Záruka kvalitného mäsa

Zdrojom zveriny z Nového Zélandu a Českej republiky, ktorú ponúka METRO, je výhradne veterinárne riadne kontrolovaná lovná zver spĺňajúca všetky podmienky zdravotnej nezávadnosti. Mäso z ulovených zvierat si vyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Samotný hon a prípadné zranenie, ktoré nie je smrteľné, spôsobuje zvieratám stres, ktorý sa odráža na kvalite mäsa. Strely môžu tiež poškodiť vnútorné orgány a kvôli krvácaniu sa okolité mäso ľahko kontaminuje. Po usmrtení je preto potrebné zviera rýchlo vyvrhnúť (vybrať vnútorné orgány) a telo dodať čo najrýchlejšie do zberného a prehliadacieho miesta alebo závodu na spracovanie zveriny. Tam sa rýchlo schladí na teplotu nepresahujúcu +7 °C a prehliadne ju zaškolená osoba – poľovník, člen poľovníckeho združenia. Ak je zviera v poriadku, poľovník vyplní prehlásenie, bez ktorého sa ulovený kus nesmie ďalej predávať.