Morka je najväčší druh tradičnej domácej hydiny a jej mäso ponúka nespočetné možnosti úprav. Pochádza zo Severnej Ameriky, z územia dnešných Spojených štátov a Mexika. Morky sa rozlišujú podľa sfarbenia peria a hmotnosti. Najväčší hospodársky význam majú morka biela, čierna a bronzová, podľa hmotnosti sa plemená rozdeľujú do štyroch kategórií – baby morka (2,8-3,5 kg), ľahká (3,5-5 kg), stredná (7-10 kg) a ťažká (10-12,5 kg). Moriak môže dosiahnuť hmotnosť až 20 kilogramov. Morky sú k dispozícii vcelku aj naporciované, v čerstvej aj mrazenej podobe. Hovorí sa, že poskytujú deväť druhov mäsa – mäso z rôznych častí sa líši farbou aj konzistenciou, ale spoločný je nízky obsah tuku a ľahká stráviteľnosť. Je vhodné pri redukčnej diéte a pretože nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach, odporúča sa osobám s kardiovaskulárnym ochorením.


Tipy z nášho sortimentu

  • Morčacie prsia

    Morcacie prsia

    Krehké, jemné a chudé mäso z morčacích pŕs sa najlepšie uplatní v minútkovej úprave, vhodné je aj na prípravu jemných soté.

  • Morčací stehenný plátok s kožou

    Foie Gras IGP

    Vykostený plátok sa hodí na rolády, nakrájaný na kocky sa využíva na guláš a možno ho aj upiecť – vďaka ponechanej koži zostane mäso šťavnaté.


Viac o morke

  • Morčacie prsia

    Morčacie prsia sa skladajú z väčšieho a menšieho svalu (morčacia fileta). Väčšia časť sa využíva na závitky a rolády alebo v mletej podobe. Fileta sa hodí na minútkovú úpravu, na steaky, rezne a soté.

  • Morčacie stehná

    Spodné stehno poskytuje najtmavšie a najhutnejšie mäso, ktoré je vhodné na údenie, pečenie a varenie. Vykostené horné stehno s odstránenou kožou má charakter teľacieho a hodí sa na rezne, na pečenie alebo k svetlým omáčkam.

  • Morka na pečenie

    Pečená morka s plnkou patrí k tradičným slávnostným pokrmom v USA, ale aj u nás v priebehu vianočných sviatkov. Na pečenie vcelku zvoľte mladší menší kus s krehkejším a šťavnatejším mäsom.

Garancia kvality

Morka je chúlostivejšia hydina než kurča, dožíva sa omnoho vyššieho veku a má vyššiu hmotnosť. V čase, kedy ide kurča na porážku, sa morčatá len premiestňujú do výkrmu. Chovatelia musia dbať o ich úplnú pohodu predovšetkým prvých šesť týždňov odchovu – každé chovateľské zlyhanie sa negatívne odráža na chovaní a zdravotnom stave kŕdľa. Preto aj pri bežnom morčacom mäse má spotrebiteľ istotu, že zvieratá mali dokonalý komfort, či už ide o krmivo, kvalitnú podstielku, teplotu alebo priestor, a na kvalite mäsa je to vidieť.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Kurča

    Kurca

    Za popularitou kurčiat stojí výborná chuť, ľahká dostupnosť a nevídane široký kulinársky potenciál.

  • Hus

    Hus

    Dozlatista upečená hus je zlatým klincom každej sviatočnej hostiny.

  • Bravčové pliecko

    Bravcove pliecko

    Bravčové pliecko si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu a je ideálne na prípravu dusených pokrmov.

  • Hovädzia sviečkovica

    Hovadzia svieckovica

    Najcennejšia a najžiadanejšia časť hovädzieho poskytuje krehké a jemné vláknité mäso.