Husi sú najtučnejšími predstaviteľkami hydiny – 100 g mäsa z pŕs a stehien obsahuje 7 g tuku na 22 g bielkovín. Chuti tmavého mäsa s výraznou vôňou a charakteristickou vrstvou tuku pod kožou svedčí predovšetkým pečenie. Najlepšia je kombinácia s plnkou, ktorá rozšíri register chutí. Na slovenských stoloch sa husacia pečeň často objavuje na sviatok svätého Václava (28. 9.) a Martina (11. 11.). Základnými znakmi kvalitného exemplára sú mäsité prsia a bledá tučná koža bez škvŕn, trhlín a zvyškov peria. Na trhu sú husi čerstvé aj hlbokozmrazené v rôznych veľkostiach, prípadne už rozporciované. Špeciálnou lahôdkou je stučnená husacia pečeň – foie gras.

Tipy z nášho sortimentu

  • Husacie stehná

    Husacie stehna

    Chladené, vákuovo balené husacie stehná pochádzajú z maďarských chovov. Ideálne sa hodia na pomalé pečenie, vynikajúco chutia aj konfitované.

  • Husacie foie gras

    Husacie foie gras

    Zväčšená husacia pečeň patrí medzi najvyhlásenejšie delikatesy na svete. Uplatní sa v studenej aj teplej kuchyni alebo ako súčasť lahôdkových paštét.


Viac o husi

  • Hus na pečenie

    Hus pečte 2,5-3 hodiny pri 180-200 °C. Pravidelne ju polievajte výpekom – mäso zostane šťavnaté a kôrka bude chrumkavá. Ak sa koža potrie pred dopečením medom, získa farbu a aromatickejšiu príchuť.

  • Husacie foie-gras

    Jedným z najobľúbenejších predkrmov z husacej pečene je terina. Okrem opekania na panvici a pečenia možno foie gras grilovať. Pripravujú sa vždy prudko a krátko, aby sa nevypieklo mnoho tuku.

  • Husacie stehná

    Vynikajúcou lahôdkou sú konfitované husacie stehná. Francúzska metóda konfitovania pôvodne slúžila na konzervovanie mäsa. Spočíva vo veľmi pomalom dusení stehien vo vlastnej šťave a tuku.

Správne rozmrazenie

Rešpektujte informácie o dobe trvanlivosti a dbajte na správnu prípravu. Jediným vhodným miestom pomalého rozmrazovania hlbokozmrazených kusov je chladnička. Rozbalenú hus položte na mriežku do nádoby tak, aby sa odkvapkávajúca tekutina nedostala do kontaktu s mäsom. Nádobu prikrytú potravinovou fóliou nechajte v chladničke, pokým sa hus dôkladne nerozmrazí.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Kačica

    Kacica

    Krehké a aromatické mäso kačíc chutí skvele pečené, pražené aj v podobe paštéty alebo teriny.

  • Bravčové pliecko

    Bravcove pliecko

    Bravčové pliecko si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu a je ideálne na prípravu dusených pokrmov.

  • Kurča

    Kurca

    Za popularitou kurčiat stojí výborná chuť, ľahká dostupnosť a nevídane široký kulinársky potenciál.

  • Hovädzia roštenka

    Hovadzia rostenka

    Krehká roštenka sa výborne hodí na minútkovú úpravu a grilovanie.