Popri skvelej chuti a širokým možnostiam spracovania poskytuje hydinové mäso aj rad cenných látok pre ľudský organizmus – okrem vitamínu C a B obsahuje nezanedbateľné množstvo horčíka, železa a fosforu. Chudá hydina, ktorú tvorí kurča a morka, je vďaka nízkemu obsahu tuku ľahko stráviteľná a hodí sa na prípravu ľahkých a diétnych pokrmov. Kačica a hus majú mäso tučnejšie a výdatnejšie a jeho prednosťou je okrem iného aj vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín.

Obľúbená hydina

  • Kačica

    Kacica

    Krehké a aromatické mäso kačíc chutí skvele pečené, pražené aj v podobe paštéty alebo teriny.

  • Kurča

    Kurca

    Za popularitou kurčiat stojí výborná chuť, ľahká dostupnosť a nevídane široký kulinársky potenciál.

  • Hus

    Hus

    Dozlatista upečená hus je zlatým klincom každej sviatočnej hostiny.

  • Morka

    Morka

    V porovnaní s ostatnými druhmi hydiny ponúka morčacie mäso najrozmanitejšie možnosti úpravy.


Špeciality sortimentu

  • Kačacie prsia Magret de Canard – mulard I.G.P

    Mulard IGP

    Lahôdkové kačacie prsia s chráneným označením pôvodu pochádzajú z jediného francúzskeho regiónu.

  • Kurča Bresse

    Kurca Bresse

    Vďaka výnimočným podmienkam chovu sú kurčatá z francúzskeho regiónu Bresse neobyčajne chutné.



Viac o hydinovom mäse

  • Delenie hydinového mäsa

    Hydinové mäso sa delí na štyri základné časti: horné a spodné stehná, prsia a krídla. Prsia tvoria malý a veľký sval, mäso zo stehien sa delí na viac svalových snopčekov. V pomere k celému telu majú najvyšší podiel mäsa z pŕs prepelice, ďalej morky, perličky, kurčatá, husi a kačice. Z hľadiska podielu mäsa zo stehien vedú kurčatá, nasledujú ich perličky, morky, husi, kačice a prepelice. V kuchyni sa veľmi často využívajú aj drobky, najmä pečeň a srdce. Samostatný skelet je skvelým základom pre hydinový vývar.

  • Ako rozpoznať kvalitu

    Pri nákupe hydinového mäsa je potrebné venovať pozornosť vzhľadu a údajom na etikete. Príliš vyblednutá alebo dokonca zelenkastá farba, ovisnutá koža, slizký povrch alebo zápach sú jednoznačnými signálmi, ktoré by vás mali od nákupu odradiť. Etiketa prezradí dôležité informácie o veku a pôvode hydiny, spôsobe chovu a výkrmu. Morčacie a prsné rezne (chladené aj mrazené) musia mať na etikete uvedené, či ide o čistý sval bez prídavných látok (označenie „natur“), či obsahujú soľ (označenie „solené“), alebo či je v nich okrem soli aj voda a ďalšie stabilizátory (označenie „krehčené“).

  • Hydina zo slovenských fariem

    Pod značkou Horeca Select nájdete chladené a mrazené kuracie mäso s garantovaným slovenským pôvodom, ktoré pre METRO spracováva spoločnosť Hyza, a.s. Kurčatá pochádzajú výhradne z tuzemských fariem a chovatelia sú okrem iného povinní starostlivo kontrolovať a zaznamenávať zloženie krmiva – informácie o konkrétnom farmárovi aj výkrme sú uvedené na etikete. Všetka produkcia hydiny v Slovenskej republike sa riadi platnými národnými legislatívnymi normami a tiež požiadavkami EÚ, ktoré sa týkajú ochrany zvierat v chovoch, pri preprave a porážke.

Najchutnejšie kurčatá na svete

V sortimente METRO nájdete aj kulinársky najviac cenenú hydinu, ktorá pochádza z francúzskej oblasti Bresse. Ide o jediné plemeno na svete nesúce označenie kontrolovaného pôvodu A.O.C., ktoré sa udeľuje len vínam, syrom a iným lahôdkam. Obzvlášť chutné, krehké a jemné mäso tieto kurčatá poskytujú vďaka špeciálnym mrazené) musia mať na etikete uvedené, či ide o čistý sval bez prídavných látok (označenie „natur“), či obsahujú soľ (označenie „solené“), alebo či je v nich okrem soli aj voda a ďalšie stabilizátory (označenie „krehčené“).