Pri delení hovädzieho mäsa na zadné a predné je okrem umiestnenia na jatočnej polovičke rozhodujúci aj obsah kostí, väziva, šliach a tuku. Menej namáhané zadné hovädzie obsahuje prevažne svalovinu s nižším podielom väziva a tukové tkanivo. Patrí sem napríklad roštenka a chudé mäso zo stehna, konkrétne horný a dolný šál, veľký orech, kvetová špička (kvetový šál) a tabuľová špička. V kuchyni sa najčastejšie využíva na pečenie a dusenie, výborne sa hodí aj na prípravu gulášov, ragú a perkeltov a ponúka tiež špičkové krehké mäso na minútkovú úpravu.

Viac o hovädzom zadnom

  • Na steaky

    Kvetový šál bez tabuľovej špičky je najjemnejšou časťou hovädzieho stehna. Poskytuje chudé a šťavnaté mäso, ktoré sa výborne hodí na prípravu minútok. Rovnaký potenciál má aj horný šál.

  • Na pečenie

    Hovädzia pečienka ponúka rozličné možnosti úprav – na cesnaku, na víne, s koreňovou zeleninou a korením na divinu. Výborne chutí s klasickými omáčkami ako je kôprová, paradajková alebo chrenová.

  • Na dusenie

    Plátky zo stehna dobre poslúžia na prípravu závitkov – španielskych vtáčikov, dusí sa aj na prírodný spôsob alebo na hubách. Na dusenie vcelku sa najčastejšie využíva horný a dolný šál, orech alebo tabuľová špička.

Objednávky na mieru

Vďaka novej mäsovej platforme METRO v Jažloviciach pri Prahe, kde prebieha spracovanie čerstvého mäsa, sa na nás môžete obrátiť s požiadavkami na špecifické rezy alebo iné úpravy danej suroviny. Spresniť možno aj spôsob balenia, teda veľkosť a počet jednotlivých kusov. Tieto špecifikácie vám umožnia jednoduchšiu a rýchlejšiu prípravu mäsitých pokrmov z vášho jedálnička.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Bravčové stehno

    Bravcove stehno

    Jedna z najhodnotnejších častí bravčového poskytuje jemné a obzvlášť chudé mäso.

  • Hovädzie predné

    Hovadzie predne

    Hruď, bôčik, rebierko a krk si vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu varením alebo dusením.

  • Srnčie mäso

    Srncie

    Srnčie mäso má jemnú chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa s chuťou zveriny ešte len zoznamujú.

  • Kačica

    Kacica

    Krehké a aromatické mäso kačíc chutí skvele pečené, pražené aj v podobe paštéty alebo teriny.