Hovädzia sviečkovica alebo fileta je vnútorný bedrový sval ležiaci pod roštenkou. Vďaka svojmu umiestneniu je vystavený minimálnej námahe, preto jeho krehké, jemne vláknité a chudé mäso patrí k najlepším a pochopiteľne aj najdrahším častiam hovädzieho mäsa. Obsahuje len 3-4,5 % tuku. Po nakrájaní v surovom stave naprieč svalovým vláknam sa používa na prípravu šťavnatých steakov alebo medailónikov, slávna sviečková pečienka sa pripravuje vcelku. Mäso možno okrem pečenia a grilovania použiť aj na pošírovanie.

Tipy z nášho sortimentu

  • Hovädzia sviečkovica 3/4 kuch. úpr., (Argentína), chladená

    Hovadzia svieckovica 34 kuch upr Argentina chladena

    Hmotnosť sviečkovice sa udáva číslom a skratkou lbs (3/4 lbs = 3-4 libry, 1 libra = 0,454 kg). V sortimente METRO je aj vo veľkosti 4/5.

  • Hovädzia sviečkovica, porcie, chladené

    Hovadzia svieckovica porcie chladene

    Nakrájanú sviečkovicu možno použiť na gril alebo na minútky. Mäso pred tepelnou úpravou nemarinujte, nesoľte ani nenaklepávajte!


Viac o hovädzej sviečkovici

  • Dokonalý steak

    Steaky by mali byť menšie a trochu hrubšie, aby sa prepekali pozvoľna. Teplota vo vnútri steaku sa pri pečení meria teplomerom na mäso, profesionálom stačí tlakový test prstom.

  • Grilovanie

    Po otočení dajte steak na iné miesto grilu – má vyššiu teplotu než to pôvodné. Hotový steak nechajte odležať na chladnejšej strane grilu (do 65 °C), šťava a vône sa rovnomerne rozložia.

  • Pečenie

    Pri pečení a ďalších úpravách nedávajte mäso na zdroj tepla priamo z chladničky, aby neutrpelo teplotný šok a nestuhlo. Najskôr ho prudko a krátko opražte na olivovom oleji a pečte pozvoľna pri nižšej teplote (70 °C v jadre).

Objednávky na mieru

Vďaka novej mäsovej platforme METRO v Jažloviciach pri Prahe, kde prebieha spracovanie čerstvého mäsa, sa na nás môžete obrátiť s požiadavkami na špecifické rezy alebo iné úpravy danej suroviny. Spresniť možno aj spôsob balenia, teda veľkosť a počet jednotlivých kusov. Tieto špecifikácie vám umožnia jednoduchšiu a rýchlejšiu prípravu mäsitých pokrmov z vášho jedálnička.



Ďalšie obľúbené druhy mäsa

  • Hovädzia roštenka

    Hovadzia rostenka

    Krehká roštenka sa výborne hodí na minútkovú úpravu a grilovanie.

  • Srnčie mäso

    Srncie

    Srnčie mäso má jemnú chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa s chuťou zveriny ešte len zoznamujú.

  • Bravčové pliecko

    Bravcove pliecko

    Bravčové pliecko si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu a je ideálne na prípravu dusených pokrmov.