Hovädzia sviečkovica alebo fileta je vnútorný bedrový sval ležiaci pod roštenkou. Vďaka svojmu umiestneniu je vystavený minimálnej námahe, preto jeho krehké, jemne vláknité a chudé mäso patrí k najlepším a pochopiteľne aj najdrahším častiam hovädzieho mäsa. Obsahuje len 3-4,5 % tuku. Po nakrájaní v surovom stave naprieč svalovým vláknam sa používa na prípravu šťavnatých steakov alebo medailónikov, slávna sviečková pečienka sa pripravuje vcelku. Mäso možno okrem pečenia a grilovania použiť aj na pošírovanie.

Tipy z nášho sortimentu

  • Costata, vysoká roštenka s kosťou (chladená, 700 g)

    Costata vysoka rostenka s kostou chladena 700 g

    Špičkové hovädzie mäso sa hodí na prípravu šťavnatých a krehkých steakov na panvici aj grile.

  • Entrecôte, hovädzia vysoká roštenka (chladená)

    Entrecote hovadzia vysoka rostenka chladena

    Intenzívne mramorovanie a viac tuku predstavujú ideálny predpoklad pre dokonalý biftek.


Viac o hovädzej roštenke

  • Roštenka na dusenie

    Plátky roštenky sa môžu dusiť na prírodný spôsob, na šampiňónoch alebo s koreňovou zeleninou. Mäso je potrebné najskôr prudko opiecť, aby sa zatiahlo, a potom sa pozvoľna dusí do zmäknutia.

  • Roštenka na minútky

    Steaky z roštenky sú známou lahôdkou. Medzi najznámejšie patrí T-bone steak s palcom krehkej sviečkovej, rumpsteak s menším obsahom tuku a výrazne mramorovaný entrecôte.

  • Roštenka na pečenie

    Nízka roštenka sa používa na prípravu presláveného rostbífu. Marinované mäso s hmotnosťou 1,5 kg sa pečie pri 180 °C asi pol hodiny, aby zostalo ružové a dokonale šťavnaté.

Steaky – porcie

V ponuke METRO nájdete široký výber profesionálne opracovaných hovädzích steakov, hygienicky zabalených po jednotlivých porciách. Mäso je okamžite pripravené na kuchynské použitie bez nutnosti ďalšieho spracovania a porciovania. Toto riešenie profesionálom umožňuje ľahkú kalkuláciu porcií, zamedzuje stratám a prináša so sebou zvýšenie produktivity práce a zníženie nákladov. Výhodné je aj pre gastronomické zariadenia s nepravidelnou klientelou alebo nestálym dopytom.



Obľúbené druhy mäsa

  • Hovädzie predné

    Hovadzie predne

    Hruď, bôčik, rebierko a krk si vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu varením alebo dusením.

  • Hovädzie zadné

    Hovadzie zadne

    Mäso zo stehna, kvetovej špičky a pliecka sa hodí na pečenie, dusenie, guláše aj rolády.

  • Hus

    Hus

    Dozlatista upečená hus je zlatým klincom každej sviatočnej hostiny.

  • Bravčové pliecko

    Bravcove pliecko

    Bravčové pliecko si vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu a je ideálne na prípravu dusených pokrmov.