Hovädzie patrí k najvšestrannejším druhom mäsa. Okrem pestrej škály kuchynského využitia je jeho prednosťou obsah látok dôležitých pre výživu – vysoký podiel bielkovín dopĺňajú minerálne látky a stopové prvky (napr. horčík, draslík, vápnik, železo, zinok a jód), ďalej vitamíny skupiny B a tiež vitamíny A, D a E. V sortimente METRO nájdete širokú ponuku kvalitného hovädzieho mäsa v rôznych úpravách, z ktorej si isto vyberiete podľa svojich predstáv.

Obľúbené hovädzie mäso

  • Hovädzia sviečkovica

    Hovadzia svieckovica

    Najcennejšia a najžiadanejšia časť hovädzieho poskytuje krehké a jemné vláknité mäso.

  • Hovädzia roštenka

    Hovadzia rostenka

    Krehká roštenka sa výborne hodí na minútkovú úpravu a grilovanie.

  • Hovädzie predné

    Hovadzie predne

    Hruď, bôčik, rebierko a krk si vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu varením alebo dusením.

  • Hovädzie zadné

    Hovadzie zadne

    Mäso zo stehna, kvetovej špičky a pliecka sa hodí na pečenie, dusenie, guláše aj rolády.


Špeciality sortimentu

  • Hovädzie steaky v kuchynskej úprave

    Hovadzie steaky

    Egalizované hovädzie steaky sú určené na okamžité použitie bez nutnosti ďalšej úpravy.

  • Wagyu

    Wagyu

    Vysokomramorované mäso pôvodne japonského plemena má mimoriadnu a nezameniteľnú chuť.



Viac o hovädzom mäse

  • Slovenské vyzreté hovädzie mäso

    V spolupráci s firmou Biopark ponúkame v našich veľkoobchodných strediskách nový rad hovädzieho mäsa – české vyzreté mäso z mäsových plemien.
    Mäso pochádza z jalovíc mladších než 30 mesiacov plemien Angus/Charolais. Je českého pôvodu v BIO kvalite a v kuchynskej úprave.

    Okrem bežného sortimentu sme pre vás schopní zaistiť aj špeciálne rezy na objednávku.

    Viac informácií v predajniach 

  • Ako si vybrať správne hovädzie

    V akosti hovädzieho mäsa existujú značné rozdiely. Pri výbere sú dôležitými faktormi farba, štruktúra svalových vlákien a rozdelenie tuku – za najchutnejšie sa považuje jemne mramorované mäso, teda prerastené tenkými bielymi žilkami tuku prebiehajúcimi medzi svalovými vláknami. Značný význam má aj vek zvieraťa. Mäso mladých býkov, ktoré sa porážajú vo veku medzi 14. a 22. mesiacom, má svetločervenú farbu, je chudé, mierne prerastené a stredne až silne vláknité. Jalovice idú obvykle na porážku medzi 15. a 30. mesiacom života, ich mäso je výrazne červené, mramorované, krehké a šťavnaté.

  • Mrazené mäso

    Mrazené mäso je aj naďalej vhodnou alternatívou pre reštaurácie s nižším obratom a nepravidelnou klientelou. Mäso by malo byť vákuovo zabalené a zamrazenie musí prebiehať v profesionálnych zariadeniach (v bežnej mrazničke nemožno dosiahnuť dostatočne rýchle zamrazenie). Jednotlivé porcie by mali byť také veľké, aby sa po rozmrazení mohli rýchlo spotrebovať. Samotné rozmrazovanie má prebiehať pozvoľna v chladničke a pred následným použitím je vhodné opláchnuť mäso studenou vodou a osušiť čistou papierovou utierkou. Mäso nikdy znovu nezamrazujte!

Dobré hovädzie musí vyzrieť

Kvalitu hovädzieho mäsa výrazne ovplyvňujú biochemické procesy, ktoré prebiehajú po porážke dobytka. Stuhnutá svalovina si vyžaduje dostatočný odpočinok, v priebehu ktorého sa zvýši hodnota pH a schopnosť viazať vodu. Mäso, ktoré v hygienicky vyhovujúcom prostredí a pri správnej teplote zrelo štyri až päť týždňov, bude po kuchynskej úprave mäkké, krehké a šťavnaté. Správne vyzreté mäso možno po zakúpení skladovať tri až štyri dni v chladničke, vákuovo balené mäso až niekoľkonásobne dlhšie. Z nášho sortimentu odporúčame mramorovanú hovädziu roštenku vo vákuovom balení.